Wat is een Repair Café?

Repair Cafés zijn lokale bijeenkomsten waar mensen (samen) kapotte spullen herstellen. Van kledij tot elektrische apparaten, meubels, fietsen, computers,…  Bezoekers nemen kapotte spullen mee en krijgen hulp/advies van deskundige vrijwilligers. Zo valt er altijd wel wat te leren. Repair Cafés brengen het herstellen op een hedendaagse manier weer in de samenleving. Het is de ideale manier om bij te leren over de milieu-impact van afval en om stil te staan bij wat nog repareerbaar is.

De Repair Cafés zijn een succes. De Repair Café-beweging is gestart in Nederland door www.repaircafe.org. Netwerk Bewust Verbruiken ging in Vlaanderen aan de slag met het concept. Drie jaar later werden al meer dan 150 Repair Cafés georganiseerd in heel Vlaanderen. Momenteel gaat Netwerk Bewust Verbruiken op zoek naar een overkoepelende structuur voor Repair Cafés in Vlaanderen, dankzij een subsidie van het departement Leefmilieu, Natuur en Energie van de Vlaamse overheid.

Bezoek een Repair Café

Ga op zoek naar een Repair Café in jouw buurt in onze Repair Café agenda. Het concept is eenvoudig: check op voorhand welke spullen jouw Repair Café kan herstellen (elektronica, kledij, fietsen,…). Meestal is het de bedoeling dat je één toestel/product per persoon meebrengt. Alle informatie vind je op het event van het Repair Café.

Foto’s: Dennis Licht

Organiseer zelf een Repair Café

Repair Cafés zijn er nooit genoeg! Aarzel niet om er zelf een te organiseren. Is het je eerste keer? Dan kan een opstartpakket handig zijn. Je kan dit bestellen via de internationale website repaircafe.org (let wel: bestel de Belgische versie). Hierin staat stap voor stap uitgelegd hoe je zelf een Repair Café organiseert, en wat je daarvoor nodig hebt:

  • Welk materiaal heb je nodig voor de verschillende tafels: elektrische apparaten, kleding, meubels en gebruiksvoorwerpen zonder snoer, fietsen, computers,…
  • Veiligheid, verzekering en aansprakelijkheid
  • Financiering
  • Communicatie- en promomateriaal
  • Draaiboek

Als organisator van een Repair Café kan je lid worden van het Netwerk Repair Cafés Vlaanderen van Netwerk Bewust Verbruiken. Je ontvangt de nieuwsbrief (schrijf je hier in voor de nieuwsbrief), wordt uitgenodigd voor events, komt in contact met andere Repair Cafés, en kan meewerken aan de uitbouw van het Netwerk. Stuur een mail naar inez@bewustverbruiken.be voor meer informatie.