De bibliotheek kennen we allemaal. Het systeem om geen boeken aan te kopen, maar ze te ontlenen in een bibliotheek is vanzelfsprekend. Waarom kunnen we dit concept niet gebruiken voor andere spullen? Kinderfietsen, babyspullen, skigerief, werkmateriaal,… voor steeds meer spullen bestaat een uitleendienst.

Overzicht uitleendiensten werkmateriaal

Ook werkmateriaal en gereedschap wordt steeds meer ontleend. Waarom een boormachine in huis hebben als je die toch maar 4 keer per jaar gebruikt? Op de volgende plaatsen kan je terecht op werkmateriaal te ontlenen.

Tournevie (Brussel)

Tournevie is een uitleendienst voor gereedschap in Molenbeek (Brussel). In ruil voor een jaarlijks lidmaatschap van € 40 (of € 20 per maand) krijg je ongelimiteerde toegang tot een breed assortiment kwaliteitsgereedschap om te klussen, repareren of renoveren.

www.tournevie.be


Pastory (Gent)

De uitleendienst Pastory ligt in het hart van de Dampoortwijk in Gent. Een groep gedreven buurtbewoners en -organisaties wil de Pastory behoeden voor verval en bruikbaar maken als een plek waar de Dampoortwijk zichzelf kan vinden en (her)uitvinden. Ze hebben er onder andere een atelier en uitleendienst voor werkmateriaal.  

www.pastory.be


Instrumentheek (Kortrijk)

Ook in Kortrijk vind je een uitleendienst voor werkmateriaal: de Instrumentheek. Instrumentheek vzw tracht het concept van bezit om te zetten in toegang, zodat alle werktuigen steeds toegankelijk zijn voor de leden zonder dat het hun eigendom is.

www.instrumentheek.be


Klusbib (Mechelen)

De Klusbib in Mechelen is de betaalbare en ecologische bibliotheek voor werktuigen in Mechelen. Het is een gereedschapsbibliotheek waar Mechelaars allerhande gereedschap voor huis en tuin kunnen ontlenen. In ruil voor een jaarlijks lidmaatschap van 30 euro kan je tot maximaal 5 werktuigen gelijktijdig ontlenen uit het assortiment.

www.klusbib.be


De Werkbank (Opwijk)

De Werkbank is een uitleendienst voor kwaliteitsvolle gereedschappen om te klussen, verbouwen of tuinieren. De uitleendienst wil particulieren en non-profit verenigingen uit Opwijk en omgeving op een goedkope manier toegang geven tot kwalitatieve gereedschappen.​

www.dewerkbankopwijk.be


Deeldepot (Edegem)

Een bibliotheek van spullen en gereedschappen. Snuisteren in het aanbod kan dankzij een online inventaris. Je hoeft geen inwoner te zijn van Edegem om materialen te ontlenen. Iedereen vanaf 18j die zich lid maakt, is welkom.

www.deeldepot2650.be


Peerby (Wij Delen)

Peerby (in Vlaanderen beheerd door WijDelen vzw) is een online platform om spullen uit te lenen met elkaar. Ook gereedschap en werkmateriaal kan je via dit platform ontlenen. 80% van onze spullen gebruiken we niet vaker dan eens per maand. Waarom zou je dan kopen als je ook kunt huren of lenen van je buren via Peerby?

www.peerby.be


Deel van het project ‘We Share IT’, mogelijk gemaakt
dankzij de steun van de Stichting Be Planet